Hoppa till huvudinnehåll

Till: Sveriges Kommuner och Regioner (SKR)

Stoppa etableringen av megaförskolor

Megaförskolor med sex, åtta, eller till och med sexton avdelningar, innebär ökad stress för barnen. Små barn har svårt att hantera ett stort antal relationer. Många och instabila relationer skapar anknytningsproblem. Barn får mindre kontakt med vuxna samt får mindre emotionellt stöd och uppmärksamhet. Detta är några av de riskfaktorer som framgår i skolverkets kartläggning “Barngruppers storlek i förskolan” från 2016.

Med 100 barn eller fler kan pedagoger omöjligt lära sig namn på alla barn, än mindre hålla koll på barnens föräldrar. Megaförskolorna har som system att samla ihop barn från alla avdelningar tidiga mornar och sena eftermiddagar. Det innebär bland annat att barn dagligen tröstas av vuxna de inte känner.

Lekarean inomhus minskar. I ett exempel i Stockholm, Bagarmossen, minskar ytan från 8,0 till 5,2 kvadratmeter per barn vid flytt till den nya megaförskolan. Minskad yta per barn kombinerat med fler avdelningar skapar utmaningar. För att hålla barngrupper åtskilda på liten yta krävs en mängd logistiska lösningar och schemaläggning för användning av rum och utemiljö.

När barn och vuxna tvingas in i stela strukturer, som tidsbokning av rum och schemalagda utomhusvistelser, går någonting viktigt förlorat i det pedagogiska arbetet. För att kunna följa barnens nyfikenhet och initiativ krävs tidslig och rumslig flexibilitet. 

Megaförskolor skapar stress och merarbete för pedagogerna, som till exempel när man ska ta ut barnen på gården och alla gemensamt behöver ta sig nedför trappor, klä sig, slussas ut, och vidare ut till rätt förskolegård. Flexibiliteten att växla mellan aktiviteter inne och ute försämras avsevärt.

Flera pedagoger vi pratat med uttrycker motvilja mot att arbeta på megaförskolor på grund av sämre arbetsmiljö. Från andra förskolor vet vi att detta leder till hög personalomsättning. 

En sämre förskolemiljö är särskilt negativt för barn med autism, ADHD, hög känslighet och barn som har en svår hemsituation. Med fler barn på mindre yta ökar bullernivån och det medför mindre möjlighet till anpassning för barnens individuella behov, såsom behov av avskildhet och lugn.

Motståndet mot megaförskolor bland pedagoger och föräldrar riskerar att leda till segregering, där de med mer resurser i högre grad kan välja bort dessa.

Idén med megaförskolor, att samla över 100 små barn eller fler i samma hus, bygger på stordriftsfördelar som står i direkt konflikt med barnens behov. Byggandet av dessa förskolor bör betraktas som riskfyllda experiment så länge det saknas vetenskapliga studier som visar att de håller likvärdig kvalitet med vanliga förskolor. 

Vår uppmaning till berörda beslutsfattare runt om i landet är att stoppa alla planer på nya megaförskolor. Vi befarar att samhället gör enorma felinvesteringar. Vi menar att megaförskolorna bryter mot barnkonventionen och skollagen som slår fast att barnens bästa alltid ska vara utgångspunkt. 

Varför är det viktigt?

Idag är det tyvärr praxis att kommuner planerar och bygger megaförskolor (dessa går även under benämning storförskolor). Detta är förstås vansinne och vi - föräldrar, pedagoger och andra  - måste gå samman och säga stopp till denna utveckling. Alla barn har rätt till en god och hälsosam uppväxtmiljö!

OBS! Efter att du skrivit under (och ev valt att dela kampanjen vidare) ser vi gärna att du också skriver din åsikt, eller ett vittnesmål ifall du har personliga erfarenheter från megaförskolor. Tack på förhand!

Läs mer: www.megaförskolan.se
Kontakt: [email protected]

Hur den kommer att överlämnas

Till ansvarig chef på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). SKR stöttar kommuner runt om i Sverige att bygga megaförskolor och har därför ett bärande ansvar i frågan.

Länkar

Uppdateringar

2024-10-22 16:26:37 +0200

100 underskrifter nådda

2024-10-22 12:34:04 +0200

50 underskrifter nådda

2024-10-21 17:48:17 +0200

25 underskrifter nådda

2024-10-18 12:50:32 +0200

10 underskrifter nådda