50 underskrifter nådda
Till: Detta upprop överlämnas till Riksdagens kulturutskott den 3 december 2024.
RÄDDA SVERIGES SCENKONST
I Sverige 2024 håller en förödande kulturpolitisk utveckling på att utarma den kulturella infrastrukturen, något som slår hårt mot teatern, dansen och andra scenkonstnärliga uttryck. I Tidöregeringens budget som presenterades tidigare i år utgör andelen som är avsatt till kultur endast 0.65% av den totala budgeten - den lägsta andelen på tjugo år. Detta efter en pandemi som var en hård påfrestning för scenkonstfältet och en inflation som ytterligare ökat ansträngningen. I september 2021 kom utredningen Återstart för kulturen som bland annat föreslog 3,9 miljarder extra till kulturen under de närmaste två åren. Utredningen förordade också långsiktiga åtgärder till följd av pandemin. Den dåvarande regeringen beslutade om olika insatser på sammanlagt 940 miljoner som delades ut under 2022, men i den nya regeringens budgetproposition inför 2023 avslutades återstartsmedlen.
Kulturminister Parisa Liljestrand driver en åtstramningspolitik som förordar att kulturen i allt högre grad överlåts till den fria marknaden. Våra politiker ställer upp en falsk motsättning mellan kultur och välfärd, något som inte alls behöver konkurrera. Pengarna finns, men inte prioriteringarna. Situationen befinner sig nu i ett kritiskt läge där scener i allt högre grad tvingas dra ner på sin konstnärliga produktion för att pengarna endast täcker grundläggande driftskostnader. Frilansande utövare och konstellationer beroende av projektstöd tystnar. Scener som MDT, Romateatern, Teater Brunnsgatan Fyra, Konträr och InSite kämpar för sin överlevnad. Det är grundläggande att förstå att allt detta ingår i samma kulturella ekosystem; självständiga utövare, frigrupper, gästspelsscener, produktionsnätverk och institutioner är alla oumbärliga för ett levande, bultande kulturliv. Detta är inte bara en förlust för utövarna, utan kanske främst för publiken. Publiken finns och bryr sig.
Varför är det viktigt?
För femtio år sedan formulerades den svenska kulturpolitiken, samtidigt som vi också fick en ny regeringsform. Redan i grundlagens andra paragraf går att läsa att “Den enskildes personliga, ekonomiska och kulturella välfärd ska vara grundläggande mål för den offentliga verksamheten”. Hur bidrar den sittande regeringen till att denna kulturella välfärd säkerställs? I sken av de grova nedskärningar inom folkbildning, barn och ungas rätt till kultur och stöd till kulturskapare finns det synnerliga skäl att tvivla på att denna grundlagsskyddade rätt efterföljs. I en tid av stegrande auktoritära tendenser och multikriser är det avgörande att värna om den fria konsten som en obunden och dynamisk kraft i en fungerande demokrati. Därför behöver Sveriges scenkonst få leva.
Kulturen tillhör alla – alla människor ska garanteras sin kulturella välfärd.
För att rädda och stärka kulturen och den svenska scenkonsten kräver vi därför att Sveriges regering:
- Slutför de föreslagna åtgärderna i utredningen Återstart för kulturen inklusive långsiktiga ekonomiska satsningar.
- Räknar upp anslagen till Kulturrådet och Konstnärsnämnden för att matcha inflation och ökade driftskostnader.
- Artikulerar hur den kulturella välfärden ska garanteras med hjälp av politiken.
- Återinvesterar i kulturens gräsrotsrörelsers form av folkhögskolor, kulturskolor och arrangörsnätverk.
Uppropet överlämnas till Kulturutskottet den 3 december med anledning av Riksdagens kulturpolitiska debatt. En fredlig aktion kommer även hållas under debatten, den anordnas av teaterscenen Konträr. Läs mer här: https://www.facebook.com/events/2286173101739124?locale=sv_SE
KULTUREN DÖR SLÅSS!
KULTUREN DÖR SLÅSS är ett nätverk av fria utövare inom scenkonst som organiserar oss mot den pågående nedmonteringen av vårt fält. Följ oss på Instagram för uppdateringar om kommande evenemang och aktioner.
KULTUREN DÖR SLÅSS är ett nätverk av fria utövare inom scenkonst som organiserar oss mot den pågående nedmonteringen av vårt fält. Följ oss på Instagram för uppdateringar om kommande evenemang och aktioner.
Hur den kommer att överlämnas
Överlämnas till Kulturutskottet den 3 december