Hoppa till huvudinnehåll

Till: Regionpolitiker i VG regionen och kommunpolitiker i Göteborg

Montera INTE ner folkhögskolan i Biskopsgården (igen)!

Västra Götalands regionen har beslutat att ta bort allmän linje på gymnasienivå på sin folkhögskola i Biskopsgården. Ett beslut som vi som står bakom denna namninsamling och alla som skriver på tycker är HELT FEL och vi kräver att POLITIKERNA ÄNDRAR BESLUTET!



Varför är det viktigt?

Utvecklingen går äntligen åt rätt håll i Biskopsgården och polisen tog för ett år sedan bort Biskopsgården på listan över särskilt utsatta områden. Men alla aktörer i Biskopsgården (polis, socialtjänst, bostadsbolag, föreningar, civilsamhälle mfl) är överens om att utmaningarna är fortfarande många och samverkan och lokal närvaro är helt avgörande för att den positiva utvecklingen ska fortsätta. Att VG regionen då väljer att ta bort bildning och utbildningsmöjligheter i närområdet är totalt obegripligt. Detta gjordes en gång tidigare, 2009, och nu tänker man göra samma misstag igen.

Här kan ni läsa det tal fd rektor Birgitta Nesteruds (†2022) höll 2017 när folkhögskolan i Biskopsgården firade 20 år:

“Hej Mitt namn är Birgitta Nesterud och jag har varit rektor på Göteborgs folkhögskola under 19 år och var med och startade Biskopsgårdens folkhögskola och därför står jag här idag tillsammans med Berit Roman nuvarande rektor när vi firar skolans 20 års jubileum.

Jag ska kort berätta om hur skolan startade. Ni har idag gjort en lång vandring från Nya Varvet till Vårväderstorget (vår kommentar; alla gjorde en fysisk vandring tillsammans “stan kommer till Biskopsgården”). Ni kommer säkert i framtiden komma ihåg den här vandringen som Ni har gjort idag för att fira Biskopsgårdens folkhögskolas första 20 år. 20 år som går att likna vid en lång, lång vandring. Ibland går det uppför, ibland är det nerförsbacke, för det mesta är det raksträcka då allt pågår som vanligt. 

En dag 1997 ringde telefonen på rektorsexpeditionen. Det var dåvarande stadsdelsdirektören här i Biskopsgården som ringde och ställde frågan:” Kan Ni på Göteborgs folkhögskola starta en folkhögskola i Biskopsgården?” Det satt nämligen en arbetsgrupp här och funderade över hur man skulle kunna förbättra livet och miljön för de boende i Biskopsgården. Arbetsgruppen hade kommit fram till att en folkhögskola skulle kunna göra skillnad. 

Vi svarade genast ”ja, javisst”. ”Det kan vi”, utan att riktigt veta hur det skulle gå till. Var fanns det pengar, lokal, personal osv? Men just då hade S-regeringen sjösatt en stor reform – 100000 nya platser och 20 miljarder kr till vuxenutbildningen och vi förstod att folkhögskolorna skulle få del av den här satsningen. 

Många i staden stödde oss, politiker, stadsdelen naturligtvis, de kommunala bostadsbolagen och Göteborgs universitet. Kommunen köpte platser, bostadsbolagen betalade hyran av Fågelroskolan i tre år. Universitetet, som oroade sig för att så få från Biskopsgården sökte sig till universitetet betalde en av sina lärare på halvtid som skulle öppna universitetet för våra studerande, ordnade studiebesök, möten med forskare osv. 

Nu gällde det att skaffa personal, i första hand lärare och vi bestämde oss för att rekrytera unga välutbildade lärare, med ett starkt engagemang i samhällsfrågor. Sen sa vi till dem att nu är det upp till Er att skapa något nytt, tänk fritt, tänk gränsöverskridande. Och lärarna, några jobbar fortfarande kvar här, de tog bollen och de gjorde ett fantastiskt arbete.

Första året hade vi 20 studerande, år två 50 studerande och verksamheten fortsatte att växa. Efter några år skulle Fågelroskolan rivas och vi flyttade till Treröseskolan. Fina lokaler där verksamheten kunde fortsätta att expandera. Allmän kurs årskurserna 1 , 2 och 3. Vi anställde fler personal, lärare med kulturkompetens och stora språkkunskaper. Vi införde interkulturell pedagogik – en pedagogik där vi utgick från att olikheter är positivt, berikande och viktigt. Vi införde stödundervisning på modersmålet och vi firade inte enbart jul och Lucia utan högtider från jordens alla hörn.

Så här beskriver lärarna sitt mål med undervisningen. Jag citerar deras pedagogiska manifest: ” Biskopsgårdens folkhögskola ska vara en skola där rättvise- solidaritets och integrationsfrågor intar en särställning i all undervisning och där vi arbetar med frigörande pedagogik som motverkar den tystnadens kultur som präglar stora grupper i dagens Sverige.”

Det gick bra för våra studerande – universitetet kunde se att antalet sökande från Biskopsgården ökade. Vi hade återträffar med gamla elever som berättade att nu var de klara med sina studier och arbetade som lärare, socionomer, kuratorer, ekonomer, egna företagare, bussförare osv. 

Men det kom också motgångar, 2009 slutade kommunen att köpa folkhögskolekurser. Finansieringen drogs undan och Göteborgs folkhögskola fick stora problem. Jag hade slutat då men kunde med stor sorg se hur verksamheter fick läggas ner och lärare sägas upp. Men som Ni vet efter en stor uppförsbacke så kommer vägen plana ut och det blir lättare att gå.

Nu är skolan på banan igen och finns här i fina lokaler med många av de nu 20 år äldre lärarna på plats. Härligt. Nu överlämnar jag ordet till Berit och önskar er alla lycka till med Era liv. Ge inte upp, kämpa på även om det tar emot i uppförsbackarna. Tack alla.”

Lärare på folkhögskolan i Biskopsgården
Deltagare på folkhögskolan i Biskopsgården

Föreningen Offensiv Folkbildning
Meeting Plays
Biblioteksvännerna i Biskopsgården 
SWED-SOM IF
Puntland Community Organisation
Kultur och Gemenskap i förening
#Taettklivframåt TILLSAMMANS
MIK - Människan i Kålltorp 
Kulturföreningen HOPE
Föreningen Africabaiana
NUF - Neutrala ungdomsföreningen
Föreningen folkbildning för frihet - Eduardo Madariaga




Hur den kommer att överlämnas

Vi kommer under våren lämna över namninsamlingen vid lämpligt tillfälle till ansvariga politiker.

Biskopsgården, Göteborg, Sverige

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Uppdateringar

2025-01-18 23:03:30 +0100

https://scontent.fgse3-1.fna.fbcdn.net/v/t1.15752-9/473576336_1276193000282391_3847603366767750467_n.jpg?_nc_cat=107&ccb=1-7&_nc_sid=9f807c&_nc_ohc=-ymr_R_zyk0Q7kNvgGSaa9E&_nc_zt=23&_nc_ht=scontent.fgse3-1.fna&oh=03_Q7cD1gFITi7YneBNOCOxslFI0WTHR10SirchOL3MrU-jOGVw1w&oe=67B38A34

2025-01-12 21:41:55 +0100

Kommentar från ytterligare en lärare på folkhögskolan i Biskopsgården efter inslaget i P4 Göteborg:
Att ta bort gymnasienivån i Biskopsgården är en stor nedmontering av verksamheten. Vi är inte ensamma i den bedömningen, lokalsamhällets protester och namninsamling med för nuvarande 900 underskrifter stöder oss. Efter nedskärningar 2010, när vi miste årskurs 1-3, fick personalen kämpa i fem år för att få tillbaka årskurs 1, och sju år för årskurs 2. Nu finns de i en sammanslagen grupp. Om Biskopsgården även mister den, finns det stor risk att vi aldrig får den tillbaka.

Så behåll Allmän linje gymnasienivå i Biskopsgården!

2025-01-12 10:47:43 +0100

Här kan ni läsa hela intervjun på P4 Göteborg 250107 (transkriberad):
https://www.facebook.com/OffensivFolkbildning/posts/pfbid09wuyHAzEVBo8vdXfhtD4nJ7k9brjMWXuXYQJdzeDb79f67tGuvmQFcfBU4V63KZcl

2025-01-10 22:57:21 +0100

Kommentar från lärare efter P4 Göteborg inslaget DEL 1:
Påståendet om att det tillkommer yrkesutbildningar är inte sant samt att restiden till Nya Varvet rör sig om blott bart en halvtimme. Det är dock inte detta som är mest oroväckande i Mats Pilhems uttalanden. Det är såväl såväl ideologi- som historielöst att försöka påvisa att deltagarnas livspussel skulle vara som vilkas som helst.

2025-01-10 22:56:10 +0100

Kommentar från lärare efter P4 Göteborg inslaget DEL 2:
Folkbildningen föddes och verkade bland de minst bemedlade i samhället och har sedan start haft som ett av sina syften att fortsätta verka för dessa. Folkbildningen har alltså traditionellt verkat i lokalsamhällen där behov av (ut-)bildning varit stora. Dagens under- och arbetarklass består i hög grad av människor med invandrarbakgrund och det är i lokalsamhällen där många av dem bor som folkbildning bör få fortsätta finnas. Det är högst beklämmande att en vänsterpartist som dessutom sitter som ordförande i styrelsen för regionens folkhögskolor helt bortser från detta.

2025-01-10 22:55:05 +0100

Kommentar från lärare efter P4 Göteborg inslaget DEL 3:
Apropå "livspussel" då; i våra klassrum har vi exempelvis deltagare som flytt i undermåliga båtar över Medelhavet och sett människor kastas överbord, alternativet att stanna kvar har trots allt varit värre och vi har ensamstående mammor med flera barn (både barn i Sverige och i ursprungsländerna) som de gör allt för att räcka till för. Trots dessa omständigheter kommer de till skolan och är motiverade till att lära sig svenska och andra ämnen. Deltagarna är oerhört resursstarka och vill inget annat än att bli självständiga och kunna bidra till samhället. Att enbart erbjuda dem sfi räcker inte långt för att komma in på arbetsmarknaden, idag krävs gymnasieexamen till de flesta jobben. Mats Pilhem borde åtminstone leka med tanken på vad denna nedmontering av allmän kurs på gymnasienivå innebär för deltagarna.

2025-01-09 20:42:28 +0100

Fathi deltagare på folkhögskolan i Biskopsgården som medverkade i P4 Göteborg
https://static-cdn.sr.se/images/104/2eda853f-025f-4ba6-95d2-854b57aeb843.jpg?preset=1024x576&format=webp

2025-01-09 19:13:39 +0100

"Gymnasieutbildningen på folkhögskolan i Biskopsgården i Göteborg måste flyttas till Nya varvet.

Beslutet att flytta utbildningen har väckt starka reaktioner både bland deltagare och lärare på gymnasielinjen Allmänkurs i Biskopsgården."

https://sverigesradio.se/artikel/utbildningen-maste-flytta-nu-vacks-starka-reaktioner

2025-01-09 17:46:22 +0100

Inslag i Sverige Radio P4 Göteborg 250107 (intro i början av programmet och hela intervjuerna finns 19.18 i in programmet)
Citat från deltagare Fathi som medverkade i programmet:
- Biskopsgården behöver mer satsning och mer fokus, inte ta bort en enda grej. Hitta en annan lösning inte bara skära ner på vår folkhögskola i Biskopsgården. Många är ensamstående mammor som går på skolan. Tänker man inte på oss mammor.
Citat från lärare Mark som deltar i programmet:
- Alla folkhögskolor har det jobbigt just nu men vi tycker att det absolut viktigaste uppdraget är för dom som har det lite svårare i livet. Därför behövs allmän linje på gymnasiet här i Biskopsgården.
Citat från Mats ansvarig politiker VG regionen som medverkar:
- Jag förstår reaktionen men om man har så stora problem att förflytta sig så en resa på 30-40 min (vi rättar Mats det tar 50-60 min en väg) då kanske man skulle hitta en lösning på sina vardagliga problem.
Länk till inslaget: https://sverigesradio.se/avsnitt/2514855

2025-01-08 14:24:47 +0100

Angereds folkhögskola är ett bra exempel på vad som händer när man satsar på en folkhögskola i förorten. Folkhögskolan i Angered drivs av Folkhögskoleföreningen i Angered. Kanske är det dax för en annan huvudman till folkhögskolan i Biskopsgården? Läs artiklen nedan "Folkhögskolan kan bli ett lyft för i förorterna": https://image.isu.pub/120927124924-312be1a034ee474a931e80899bb630ce/jpg/page_6_social.jpg

2025-01-07 14:54:10 +0100

Jonas S:
Det är väldigt viktigt att man förstår skillnaden på dessa områden Biskopsgården och Nya Varvet (där den andra VG region folkhögskolan ligger). Biskopsgården hungrar just nu efter positiva och konstruktiva krafter. Stadsdelen läker långsamt men det är skört.
Ca 50 min därifrån finns Nya Varvet som ligger i en av Göteborgs mest exklusiva områden där medianpriset för en villa är 8.3 miljoner. Jag kan på goda grunder hävda att det finns många med typiskt icke-svenskt utseende som undviker ett sådant område eller inte känner tillhörighet/delaktighet i ett sådant område.
Om man har ett intersektionellt perspektiv så borde det inte vara det minsta svårt att se att förflyttande av den enda högre utbildningen från Biskopsgården till Nya Varvet kan bli ett hårt slag. Det borde varit en självklarhet att folkhögskolestyrelsen åtminstone påtalat detta perspektiv.

2025-01-05 14:48:04 +0100

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQFueOT0LKKD_qEMgvlgjJxoPYCt5AqytKl7w&s

2025-01-04 16:38:20 +0100

2015 Folkhögskolor kan bli ett lyft i förorterna
"Folkhögskolan med sin unika pedagogik tror vi är svaret på dessa svåra utmaningar. Men folkhögskolans idé tas inte tillvara.

Vi kan när städernas ytterområden rustas, bygga en folkhögskola i varje område. Hundratals vuxna kan komma till sin folkhögskola varje dag! Identiteten i stadsdelen stärks när föräldrar ”på hemmaplan” lär sig påverka sina barns livssituation och sina egna möjligheter i samhällsutvecklingen.

Folkhögskolan bidrar till att motverka diskriminering, segregation och utanförskap och bedriver allmänna kurser på grundskole- och gymnasienivå, som ger behörighet till högskolestudier, men också till en mängd andra utbildningar, inklusive yrkesutbildningar."
https://www.gp.se/debatt/folkhogskolor-kan-bli-ett-lyft-i-fororterna.5ed0c4a0-e9c4-4ccc-ace7-aaf40db668eb

2025-01-02 23:04:23 +0100

2017 ”Det här är ­integration som fungerar”
Abdullahi Ahmed och Ann-Sophie Bernerheim har jobbat på Göteborgs folkhögskolas filial i Biskopsgården sedan starten för 20 år sedan. De tycker att Göteborgs stad borde satsas mer på skolan. Göteborgs folkhögskolas filial i Biskopsgården firade 20 år genom att blicka tillbaka med stolthet. Framtiden är fylld av frågetecken och frustration hos lärarna som varit med från början.
https://www.etc.se/inrikes/det-har-ar-integration-som-fungerar?

2024-12-28 00:00:32 +0100

Slutreplik i Göteborgs Posten från lärare 241227: https://www.gp.se/debatt/stoppa-nedmonteringen-av-folkbildning-i-fororten.579ba98b-457f-4b9b-b745-9d24b96e3cd3