500 underskrifter nådda
Till: Regionfullmäktige VGR
Stoppa utförsäljningen av BUP i VGR
De borgerliga oppositionspolitikerna i Västra Götalandsregionen (M, KD, C, L och SD) bör lyssna till den starka kritik från bland andra Hälso- och sjuvårdsnämndens styrelse, närhälsans styrelse, läkarkåren inom BUP samt de rödgröna regerande partierna (V, S och MP) som riktats mot motionen om att införa ett vårdval inom barn- och ungdomspsykiatrin i Västra Götalandsregionen och dra tillbaka förslaget!
Varför är det viktigt?
Moderaterna (med stöd av KD, C, L och SD) i Västra Götalandsregionen vill införa ett vårdval inom barn- och ungdomspsykiatrin med syftet att förbättra tillgängligheten och korta väntetiderna. Genom att öppna upp för fler vårdgivare vill de öka valfriheten och möjliggöra snabbare insatser för dem som behöver vård. De tänker att vårdvalet kommer att förbättra arbetsmiljön och göra yrken inom psykiatrin mer attraktiva för att på så sätt lösa personalbristen inom BUP och förbättra vårdkvaliteten.
Förslaget har mötts av stark kritik från bland andra Hälso- och sjuvårdsnämndens styrelse, Närhälsans styrelse, läkare nom BUP samt de rödgröna styrande partierna (V, S och MP) som menar att ett vårdval riskerar att vården för barn och unga tvärtom försämras. Några av argumenten lyder:
- Risk för ökad ojämlikhet i vården: Det befaras att vårdvalet kan leda till en koncentration av mottagningar i storstadsområden, vilket skulle innebära sämre tillgång till vård för barn och unga i glesbygdsområden. Eftersom regionen inte kan styra var privata aktörer etablerar sig, kan detta resultera i en ojämn fördelning av vårdtjänster över regionen.
- Försämrad samverkan: Effektiv vård för barn och unga med psykisk ohälsa kräver nära samarbete mellan olika aktörer såsom familj, skola, socialtjänst och BUP. Styrande politiker menar att ett vårdval kan fragmentera vården och försvåra denna nödvändiga samverkan.
- Ökade kostnader utan garanterad förbättring: Erfarenheter från andra regioner, som Stockholm och Dalarna, antyder att vårdval kan leda till högre kostnader utan att förbättra tillgängligheten eller kvaliteten på vården. Vi anser att det är oansvarigt att införa ett sådant system utan att först genomföra noggranna analyser och utredningar.
- Negativ påverkan på personal och utbildning: Läkare inom BUP har uttryckt stark oro för att vårdvalet kan leda till kompetensflykt från den offentliga sektorn, vilket kan förvärra bemanningssituationen och påverka utbildningen av nya specialister negativt. Dessutom kan arbetsmiljön försämras för de kvarvarande anställda, vilket i sin tur kan påverka vårdkvaliteten.
- Barnpsykiater är flaskhalsen inom BUP. De krävs i stort sett inom verksamheter som gör mer än att bara utreda NP-diagnoser. Utan att lösa problemet med att utbilda fler barnpsykiater så kommer vi inte få en större kapacitet utan bara flytta dessa kärnkompetenser från offentlig BUP verksamhet till privat, till ökad samhällskostnad.
Sammanfattningsvis menar vi att införandet av ett vårdval inom BUP i VGR troligt kan leda till ökad ojämlikhet, försämrad samverkan, högre kostnader och negativa konsekvenser för personal och utbildning, utan att förbättra tillgängligheten eller kvaliteten på vården för barn och unga med psykisk ohälsa. Det går alltså stick i stäv med vad oppositionspartierna utlovar och bör därför dras tillbaka!
Nedan några artiklar om du vill läsa mer om frågan
Nedan några artiklar om du vill läsa mer om frågan
Vårdval inom Bup väntar i VGR efter SD-beslut: »Djupt oroande«
Nu kan hela barnpsykiatrin förändras i grunden – Borås Tidning
Katastrofalt för barn med svår problematik om bup privatiseras | Göteborgs-Posten
Ett vårdval BUP fixar inte barn och ungas psykiska hälsa | TTELA
Vårdval BUP kostar mer än beräknat – Region Dalarna flyttar 20 miljoner från primärvården | SVT Nyheter
Denna namninsamling har skapats av oroliga psykologstudenter med erfarenhet från BUP samt yrkesverksamma inom BUP.