Hoppa till huvudinnehåll

Till: Fackförbunden LO, TCO och Saco

Papperstiger eller klor - upp till bevis Fackförbunden!

Upp till bevis Fackförbunden - är era krav på regeringen en papperstiger eller ska ni börja visa klorna för att utkräva politisk ansvar genom fackliga medel?

Vi vill att Fackförbunden agerar bestämt genom att:

* Informera alla fackföreningar och deras medlemmar om en gemensam strategi för hur punkter kring debattartikeln i Dagens Industri den 4e februari 2025 ska utkrävas av regeringen.

* Tar fram en lista med konkreta verktyg och lathundar för hur fackföreningsanslutna kan driva på hållbarhetsfrågorna lokalt, regionalt och nationellt inom fackföreningarna och på arbetsplatserna.

* Informerar alla Sveriges fackföreningsanslutna om möjligheterna med "lagen om styrelserepresentation för de privatanställda" och mer specifikt "Rätten till styrelserepresentation" i syfte att rösta fram en arbetstagarrepresentant på arbetsplatser med minst 25 anställda och som framförallt skulle kunna arbeta med att främja miljö- och hållbarhetsarbetet i styrelsearbetet. (Läs mer om lagen här)

Det saknas idag mer än 50 000 arbetstagarrepresentanter i svenska företagsstyrelser och denna möjlighet måste användas! En lathund för det finns framtaget av PTK

Fler krav och en enorm samarbetsmöjlighet finns - om Fackförbunden menar allvar! 

Vi är många yrkesverksamma och allmänt intresserade av hållbarhetsfrågorna som vill bidra och kan bidra i dessa frågor.

Denna namninsamling är ett bevis på detta!

Varför är det viktigt?

Vi är många som minns hur fackförbunden nobbade oss, Fridays for future och Greta när de vägrade att strejka för klimatet och gå med de globala klimatstrejken den 27 juli 2019. Krafter som tystats på många sätt genom åren, samtidigt som hållbarhetsfrågorna nu är allmänt tankegods. 

Från facken har det varit förvånansvärt tyst i Sverige. Särskilt med tanke på hur alla de hållbarhetsfrågor som är direkt avgörande för oss arbetstagare, arbetsgivare och samhället i stort. Både här i Sverige och Globalt. Förvånansvärt tyst, samtidigt som svensk politik abdikerat från sitt miljö- och klimatansvar och där all förhoppning verkar ligga hos näringslivet och alltså fackförbundens motpart - arbetsgivarorganisationerna.

Denna tystnad verkar ha brutits den 4e februari 2025 då fackförbunden gemensamt gick ut för första gången, tillsammans med miljörörelsen och föreningsrörelsen, i en uppmaning till regeringen om att skärpa klimatpolitiken (Läs mer här: Sveriges klimatpolitik går åt fel håll).

Detta är glädjande, samtidigt som vi nu vill se en bestämdhet som sträcker sig bortom en debattartikel på öppet mål.

I denna namninsamling vill vi därför nu utkräva svar av Fackförbunden om denna debatt är en papperstiger eller om Fackförbunden ska börja visa klorna i miljö- och klimatfrågan. Visa hur dessa krav ska följas upp av en handlingsplan som alla fackföreningar och lokala fackklubbar ska kunna handla efter.

Med risk för att någon sådan handlingsplan inte finns idag vill vi här hjälpa Fackförbunden genom att anta vårt trepunktsprogram -

1. Informera alla fackföreningar och deras medlemmar om en gemensam strategi för hur punkter kring debattartikeln i Dagens Industri den 4e februari 2025 ska utkrävas av regeringen. Se punkterna nedan:

  • En svensk utsläppsbudget.
  • Stora samhällsinvesteringar. 
  • Stöd klimatomställning.
  • Energieffektivisering. 
  • Effektivare transporter. 
  • Utsläppsintensiva produkter. 

2. Ta fram en lista med konkreta verktyg och lathundar för hur fackföreningsanslutna tillsammans med icke-ansluta kan driva på hållbarhetsfrågorna lokalt, regionalt och nationellt inom fackföreningarna och på arbetsplatserna.

3. Informerar alla Sveriges fackföreningsanslutna om
"lagen om styrelserepresentation för de privatanställda" och mer specifikt "Rätten till styrelserepresentation" i syfte att rösta fram en arbetstagarrepresentant på arbetsplatser med minst 25 anställda och som framförallt skulle kunna arbeta med att främja miljö- och hållbarhetsarbetet i styrelsearbetet (Läs mer om lagen här)

Hur den kommer att överlämnas

Denna namninsamling önskar vi lämna över till alla tre förbundsordföranden gemensamt efter en sedvanlig fika och diskussion om hur yrkesverksamma inom hållbarhet kan hjälpa fackförbunden i omställningsarbetet!

Sverige

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Uppdateringar

2025-02-20 14:09:17 +0100

10 underskrifter nådda