Hoppa till huvudinnehåll

Till: Åre kommun

Utöka förskoletiden för äldre syskon när förälder är hemma med yngre syskon

Photo by Meritt Thomas on Unsplash
Flera problem uppstår när äldre barn begränsades kraftigt i sin närvaro på förskolan till 15 timmar per vecka. Från att ha varit något positivt förknippas förskolan istället med känslor av utanförskap och orättvisa. Känslan av utanförskap uppstår när barnet exkluderas från aktiviteter som sker på måndagar, fredagar och alla eftermiddagar.

Mitt förslag är att låta syskonet gå 30 timmar på förskolan och låta föräldern välja hur tiden ska fördelas utifrån vad som passar barnet bäst. Känslan av utanförskap skulle minska då barnet blir inkluderat i alla aktiviteter under dagen samtidigt som familjens förutsättningar att fokusera på det yngre syskonet skulle förbättras. Så fungerar det i flera andra kommuner, varför ska det skilja sig åt? Barnet bör ha samma förutsättningar oberoende av var i landet det bor. 

Varför är det viktigt?

Det trycks ofta på att förskolan bedriver pedagogisk verksamhet som är en viktig del i barns utveckling. Skulle den delen helt plötsligt bli mindre viktig om ett barn får ett yngre syskon? Det tror inte jag. Något som styrker detta är vittnesmål från föräldrar till barn som berättat att barnet tidigare trivts bra på förskolan när de gått heltid men börjar vantrivas när tiden minskat till 15 timmar. Jag har även pratat med pedagoger som vittnar om samma sak.

Det är en stor förändring för ett barn att få syskon och många barn förknippar syskonets entré i världen med att det blir sämre för dem. Förr fick de leka med kompisar hela dagen, nu när syskonet finns så har det begränsats. Vidare kan man ifrågasätta att i samband med syskonets ankomst göra ytterligare en stor förändring i barnets liv genom att förändra vardagen drastiskt, till det sämre.

Ju äldre barnet blir, desto viktigare är förskolan, kompisar och övning i sociala relationer. Barnet utvecklar många viktiga relationer och färdigheter som förbereder dem för skolstart. Att rycka ett barn från stora delar av den verksamheten ger dem sämre förutsättningar att göra entré i skolans värld. 

Att umgås med sina barn är en självklarhet och något som alla föräldrar jag känner uppskattar stort. Argumentet ”varför skaffar du barn om du inte vill umgås med dem?” faller snabbt när vi ställer barnets behov i fokus istället för förälderns vilja att umgås med barnet. 
Åre, Sverige

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Uppdateringar

2024-09-17 12:12:00 +0200

50 underskrifter nådda

2024-09-17 07:35:40 +0200

25 underskrifter nådda

2024-09-16 22:33:26 +0200

10 underskrifter nådda