Hoppa till huvudinnehåll

Till: Berg, Åre, Krokom och Östersunds Kommuner.

Stoppa fiskodling i Storsjön

Storskalig fiskodling planeras i Storsjön utanför Rödön där bolaget Storsjö Aquaculture vill odla 3 300 ton regnbåge per år, vilket i antal handlar om miljoner regnbågar årligen. Denna etablering innebär att Storsjön skulle bli hemvist för en av Sveriges största fiskodlingar. En fiskodling av denna magnitud kommer innebära en stor påverkan inte bara på Storsjöns vatten utan också på de personer som bor och vistas runt hela Storsjön. Fiskodling i öppna kassar har stor påverkan på sin närmiljö. Från Höga kusten har vi exempel på fiskodlingar som har fått stänga ner på grund av de utsläpp som de orsakade. Storsjön är idag ett vatten som används flitigt till allt från dricksvatten till rekreation. Vi  får inte äventyra detta vatten på grund av kortsiktiga vinstintressen som inte kommer bygden till gagn. 

I planerna ingår även anläggning av väg, förrådsbyggnad med kontor, fodersilon, en kaj, en pir och en flytande anläggning för solenergi, samt område för service, framställning och eventuell lagring av ringar. En ansökan kommer även att inlämnas till Jordbruksverket för uppförande av en anläggning för myrsyrning av den döda fisken. 

Denna fiskodling kommer att direkt påverka ett område på ca 20 hektar från stranden ut i Storsjön och 5000 m2 på land. Man kommer att tillföra ca 3 600 ton fiskmat årligen med ett erfarenhetsmässigt stort foderspill. Till det tillkommer även en enorm mängd fiskfekalier, dvs fiskbajs, samt transporter på upp till 90 turer i veckan och daglig båttrafik.

Mark- och miljööverdomstolen avslog en liknande ansökan 2017, men nu är en ny ansökan på väg att lämnas in efter att fiskodlingen vid Landön fått grönt ljus av myndigheten tidigare i år att fortsätta bedriva fiskodling i öppna kassar i Landösjön.

Reaktioner efter samrådsmöte om fiskodlingen:
Problem med andra fiskodlingar med öppna kassar:

Varför är det viktigt?

Om denna fiskodling godkänns riskerar vi otaliga konsekvenser, varav vissa oåterkalleliga:
  • Förorenat vatten på grund av bland annat fiskfoder, den antibiotika man ev måste ha i fodret och fiskfekalier, vilket skulle hota hela Östersunds vattenförsörjning med 65 000 invånare samt otaliga privata vattentäkter.
  • Negativ påverkan på Storsjöns naturliga flora och fauna på grund av bland annat den stora risken för rymningar av den odlade fisken, övergödning och algblomning med konsekvenser som utslagning av det naturliga fiskbeståndet, spridning av sjukdomar, parasiter och bottendöd.
  • Hinder för det rörliga friluftslivet då det omöjliggör båtliv, skoteråkning, skid- och skridskoåkning samt vandring längs med stranden.
  • Svår nedsmutsning av Rödöns stränder och förstört badliv till följd av förorenat vatten, övergödning och algblomning.
  • Ansamling av måsfåglar kring kassarna med konsekvenser som måsfekalier som ytterligare förorenar vattnet och påverkan på luftfartstrafik.
  • Förhöjd ljud- och bullernivå på grund av den ökade trafiken samt ansamlingen av måsfåglar.
  • Stank från den döda fisken som enligt vår bedömning kan uppgå till 560 ton per år.
Storsjön, Sverige

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Kategori

Länkar

Uppdateringar

2024-10-15 09:01:08 +0200

100 underskrifter nådda

2024-10-14 14:55:02 +0200

50 underskrifter nådda

2024-10-13 20:07:40 +0200

25 underskrifter nådda

2024-10-13 18:16:13 +0200

10 underskrifter nådda