Hoppa till huvudinnehåll

Till: Anne Lagercrantz, ny VD för SVT

Öppet brev till Anne Lagercrantz, ny VD för SVT

Vi som undertecknar detta öppna brev vill varmt välkomna Anne Lagercrantz som ny VD för SVT. Din gedigna bakgrund som chef för olika nyhetsredaktioner känns hoppingivande.

Du uttrycker i en intervju i tidningen Journalisten (https://www.journalisten.se/nyheter/anne-lagercrantz-ny-vd-for-sveriges-television/) att du funderar mycket på vad det är för tid vi befinner oss i. Du nämner att SVT ska vara en konstruktiv och trygg kraft i vardagen likväl som en verifierande och säker hamn och att det sistnämnda inte minst gäller nyhets- och samhällsjournalistiken.

Att du nämner oron för klimatförändringarna får oss att hoppas på en tydlig rapportering om klimatkrisen från SVT framöver. Vi vill vara tydliga med att vi starkt efterlyser nyhets- och samhällsprogram som tar klimatnödläget och artkrisen på största allvar. Jämfört med rapporteringen om covid-19 under pandemin borde rapporteringen om klimat- och artkriserna bevakas än mer noga och granskande med experter och råd om hur man ska förhålla sig till och hantera dessa kriser. Den akuta situationen för klimatet och artutrotningen är ett existentiellt hot och kommer att förvärras under lång tid. Det är nu vi har en chans att stävja dessa kriser innan klimatförändringarna börjar skena och bli självförstärkande. Detta måste såväl SVTs medarbetare som era tittare få kunskap om och förståelse för.

Vi menar att SVTs samtliga medarbetare behöver inhämta den kunskap som krävs för att klimatkrisen ska kunna bli den ”prisma i vilket allt hänger ihop och skildras: ekonomin, politiken, sociala frågor” som Karin Ekman, ansvarig utgivare för SVT Nyheter, nämnde när det i somras blev känt att SVT inte ersätter Erika Bjerströms tjänst som klimatkorrespondent (https://omoss.svt.se/arkiv/bloggarkiv/2024-08-13-tack-erika-bjerstrom---vi-fortsatter-granska-klimatfragan.html).

SVT och public service behöver vara den trygga hamn där vi får de senaste nyheterna, forskningen, analyserna och granskningarna för att lättare kunna navigera i dessa kriser. Att sätta publiken i centrum är att göra just det; granska och kräva ansvar från de maktsfärer som på olika sätt försöker behålla status quo och som lyckats göra det i decennier. Och även ödmjukt se er och andra mediehus del i det.

Det är inte bara kunskap som krävs utan även mod och rätt förutsättningar. Erika Bjerström sade upp sig delvis på grund av hot och hat. Journalister måste få samhällets och sin arbetsgivares skydd och stöd mot detta. Dessa brott behöver prioriteras mycket högre eftersom vi vet att hoten leder till självcensur bland både journalister, forskare och myndighetspersoner, vilket är ett enormt demokratiproblem.

Vi ser med stor oro på de förslag som finns i utredningen om public service och vad dessa skulle innebära för SVT. Exempelvis idén om att ni ska ta särskild hänsyn till dem som är mest skeptiska till public service, det vill säga sverigedemokrater och moderater. Vad skulle det kunna innebära för rapporteringen om klimatkrisen och massutdöendet av arter, när desamma ofta förnekar dessa kriser? En oberoende nyhetsrapportering innebär till stor del vetenskapliga fakta. Klimatkrisen är inte en "åsikt" eller en "vänsterfråga" utan en allt mer synbar utveckling som public service har en skyldighet att informera om.

SVT har högst förtroende av medier i Sverige. 75 procent svarar i SOM-undersökningen att de har mycket stort eller ganska stort förtroende för SVT:s innehåll. På SOM-institutets fråga om hur viktiga klimatfrågorna är jämfört med andra samhällsfrågor svarar 49 % ”viktigare”, 43 % ”lika viktiga”, och 8 %”inte lika viktiga”.

Vi önskar att du jämför det med siffror från nyhetsrapporteringen om klimatkrisen(https://www.facebook.com/profile.php?id=100080123970095) och går till botten med eventuella bromsklossar internt som står i vägen för allmänhetens rätt att få kontinuerlig och adekvat/relevant information om den största krisen för livet på jorden i människans historia.

Innan valet 2022 missade SVT att spegla väljarnas viktigaste frågor som sjukvården och miljön (https://mediestudier.cdn.prismic.io/mediestudier/53a148e0-bb2e-4967-93d0-980436697c3e_VALET+2022+Politiken_+Medierna+och+Nyhetsagendan_sammanslagen_webb.pdf) vilket vi hoppas att ni drar stor lärdom av inför valet 2026.

Återigen, välkommen som VD för SVT. Mer än någonsin behövs ett starkt, oberoende, välfinansierat public service och vi är många som efterlyser klarspråk och skarp granskning gällande utvecklingen av klimat- och artkriserna och tydlig information om vad som krävs av makthavare, näringsliv, offentlig sektor och individer för att säkerställa en gästvänlig planet även i framtiden.

Varför är det viktigt?

Vi förväntar oss att public service levererar information, granskningar och ansvarsutkrävande journalistik när vi befinner oss i de största kriser mänskligheten någonsin stått inför. Vi önskar att ni får de resurser som krävs för att att utföra ert uppdrag och därmed återfå vårt förtroende men det räcker inte. Vi efterlyser ledarskap, kunskap och mod för att tillgodose behoven av rapportering i dessa frågor. En insikt i att vi befinner oss i kris.

Kategori

Uppdateringar

2024-11-19 22:33:08 +0100

1,000 underskrifter nådda

2024-11-09 17:34:02 +0100

500 underskrifter nådda

2024-11-08 11:26:21 +0100

100 underskrifter nådda

2024-11-08 06:48:48 +0100

50 underskrifter nådda

2024-11-07 21:08:20 +0100

25 underskrifter nådda

2024-11-07 19:58:30 +0100

10 underskrifter nådda