Hoppa till huvudinnehåll

Till: Umeå kommun, Kommunstyrelsen, Kommunfullmäktige

Skriv under för en fungerande färdtjänst i Umeå.

Bristerna inom färdtjänsten har varit så allvarliga och omfattande att det i förlängningen innebär att de som är beroende av färdtjänsten utestängs från utbildning och arbete, socialt liv, missar viktiga läkarbesök och får inte sin rätt till delaktighet tillgodosedd. Under våren ledde Västerbotten-Kurirens granskning till en offentlig diskussion i Umeå om kvaliteten i färdtjänsten. Politiker i Umeå har beskrivit granskningen av färdtjänsten som en ögonöppnare. Enligt dem beror en del av problemen på en illa fungerande marknad. Kvaliteten i färdtjänsten är alltså helt beroende av marknaden och om företagen har möjlighet att leva upp till avtalsvillkoren. Vi menar att det är alldeles för osäkert, det måste finnas mer trygghet i en så viktig samhällstjänst. 

Företaget som vunnit upphandlingen, North Ride, verkar ha förstått problematiken i Umeå och kommer bland annat att erbjuda tillsvidareanställningar och ett lokalt kontor. Det finns dock fortfarande oro hos resenärer och frågor som inte blivit besvarade.

Vad gör kommunen åt att det krångliga synpunktssystemet, och vad händer med synpunkterna? Varför får resenärer information från chaufförer och media, inte direkt från kommunen? Vilka slutsatser och lärdomar drar ansvariga politiker, nämnder och tjänstepersoner av situationen som har utspelat sig med den tidigare utövaren Cabonline? Hur ser vi till att det aldrig blir så här dåligt igen?

Vi vill att:
  • Det blir lättare för resenärerna att lämna synpunkter, dagens formulär är onödigt krångligt.
  • Resenärer och funktionsrättsföreningar får kontinuerlig och tillgänglig information om färdtjänsten.
  • Färdtjänstens framtida form i Umeå utreds!

Varför är det viktigt?

Det nationella målet för funktionshinderspolitiken ska säkerställa jämlika levnadsvillkor för den som lever med funktionsnedsättning. Umeå kommuns ambition är att växa till 200 000 medborgare på ett tryggt och säkert sätt till 2050. Inom en snar framtid kommer en fjärdedel av landets befolkning att vara 65 år eller äldre. De demografiska utmaningarna som Sverige står inför innebär även att färdtjänsten behöver kunna möta de behov som en växande äldre befolkning innebär. Många av dessa medborgare kommer att behöva färdtjänst för att ta sig till hälso- och sjukvårdstjänster samt delta i sociala och kulturella aktiviteter. De ansvariga för färdtjänst behöver möta dessa utmaningar.  Det är under Umeå kommuns värdighet att hamna i ett läge där bristerna i färdtjänsten leder till otillgänglighet, diskriminering och isolering. 

Skulle din arbetsgivare acceptera att du kom två timmar sen till jobbet var och varannan dag? Hur deltar du i föreningslivet eller upprätthåller hälsan om det inte går att ta sig till föreningslokalen eller träningen? Ungefär 300 000 människor i Sverige har rätt till färdtjänst, men för många är den livsviktiga rättigheten ett återkommande hinder i vardagen.  
Umeå, Sverige

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Länkar

Uppdateringar

2024-10-21 17:52:01 +0200

50 underskrifter nådda

2024-10-18 17:45:25 +0200

25 underskrifter nådda

2024-10-18 14:49:47 +0200

10 underskrifter nådda