Hoppa till huvudinnehåll

Till: Riksdagen

Rädda Isofs språkcentrum för nationella minoriteter!

Efter bara tre år läggs Språkcentrumen för de nationella minoritetsspråken finska, meänkieli, romani och jiddisch ner.

Institutet för språk och folkminnen etablerade de nationella språkcentrumen under 2022 och idag finns kontor i Stockholm, Uppsala, Kiruna och Övertorneå. Syftet med språkcentrumen är att öka och främja användningen och revitaliseringen av de nationella minoritetsspråken. Nu är lokalerna i Uppsala, Övertorneå och Kiruna i stället uppsagda och personalen har fått besked om uppsägning från och med 1 december. Det treåriga språkcentrumuppdraget inklusive finansieringen upphör den 31 december 2024.

Nedan är ett reportage från minoritet.se som beskriver vad en nedläggning skulle innebära. OBS! Minoritet.se har inte skapat denna namninsamling, det har privatperson gjort.

Minoritet.se ber generaldirektör för Isof, Martin Sundin svara på några frågor med anledningen av beskedet om nedläggning.

Vad betyder en nedläggning för spåkbärarna och minoritetsspråkens framtid?

–Jag ser språkcentrum som en del - men en viktig del - av de samlade insatser som måste göras från samhällets sida för att främja språkens långsiktiga överlevnad och minoritetsspråkstalarnas rättigheter.

Utifrån osäkerheten, hur arbetar ni vidare?

–Vi jobbar som sagt på med full kraft. Just nu håller vi på att slutföra ett tjugotal projekt. Fokus har detta år har bland annat legat på att bistå med metodstöd, inspirationsmaterial och kunskapsspridning kring hur man kan arbeta med revitalisering. Vi har också samlat på oss mycket kunskap kring hur behoven ser ut och vad som bör göras framöver. Revitaliseringsarbete måste vara långsiktigt och det är klart att den rådande osäkerheten gör att det är svårt för oss att gå in i projekt som sträcker sig över lång tid, vilket är ett problem.

Hur är stämningen bland personalen?

–Det är nog lite olika. Även om alla har känt till att uppdraget är tidsbegränsat, så blir det förstås mer påtagligt nu när vi behövt gå ut med varsel. Vi hoppas förstås samtidigt på att det kommer ett besked snart om att vi kan jobba vidare med språkcentrum. Det är ju naturligt att vissa känner en oro kring sin arbetssituation efter årsskiftet, men jag ser också att det finns en stor vilja att göra det allra bästa av uppdraget så länge det finns hos oss.

Vad händer nu, när kan ni tidigast få besked om en eventuell förlängning?

–Frågan ligger ju på regeringens bord, men troligen kommer ett besked i samband med att regeringen lämnar budgetpropositionen för 2025 nu i september.

KARIN SKOGLUND för minoritet.se

OBS! Minoritet.se står inte bakom namninsamlingen, det gör privatperson. 

Varför är det viktigt?

Isofs språkcentrum har under dessa år som de varit verksamma gjort ett fantastiskt arbete med att synliggöra och revitalisera språken för minoriteterna själva och den övriga befolkningen som har kunnat delta och lära sig genom digitala seminarium och dylikt. Språkcentrumen är en jätteviktig nationell och lokal knytpunkt för lärare inom skola, förskola och personal inom andra verksamheter där språken finns med. Här kan personal få utrymme att samtala och samarbeta men även fortbildning som Isof har haft är en viktig del i arbetet med att revitalisera språken. 

Om riksdag och regering vill värna om och främja våra nationella minoriteters språk och kulturer så lägger ni inte ner Isofs språkcentrum! Gör dem istället permanenta så det alltid finns tillgång till dessa kompetenta arbetsmaterial och resurser! Varför ta bort någonting som fungerar utmärkt?! Skjut till fler resurser till Isofs språkcentrum och gör dem permanenta. Minoritetslagen ska följas, upp till bevis!

Uppdateringar

2024-07-20 08:43:45 +0200

100 underskrifter nådda

2024-07-19 12:11:39 +0200

50 underskrifter nådda

2024-07-19 08:39:03 +0200

25 underskrifter nådda

2024-07-18 20:07:28 +0200

10 underskrifter nådda