Hoppa till huvudinnehåll

Till: Linköpings Universitet, universitet och högskolerådet och övriga lärosäten som följer samma riktlinje

Inkludering, inte nedskärning! - Rädda stödet vid LiU

Studenthälsan vid Linköpings Universitet gick den 4e Mars ut med att vi studenter som har rätt till mentorsstöd, på grund av våra funktionsnedsättningar, snart inte längre kommer ha tillgång till det. 
LiU samt andra lärosäten vill ersätta mentorsstödet som det ser ut idag, och vill istället erbjuda något som bara gynnar dem på bekostnaden av studenterna. 

Ett mentorstöd är något man kan få beviljat av Nais (Universitets- och Högskolerådet), som innebär att studenten får träffa en mentor varje vecka för att hjälpa till att organisera arbetsbördan, bryta ner uppgifterna, skapa mindre scheman och to-do lists, kolla av hur allt har gått och vad man ska göra därnäst, och generellt hjälpa studenten att strukturera sina studier. Detta är saker studenter med NPF diagnoser får beviljat då de inte kan göra detta själv, och behöver detta för att klara av sina studier. Stödet är vad som gör att de funktionsnedsatta studenterna kan hamna i jämförbar situation med med studenterna utan en funktionsnedsettning. 

LiU vill ersätta detta stödet med mer "professionella mentorer" som studenten bara skulle få rätt att träffa vid få tillfällen i gruppformat för att lära sig strategier förberedande för arbetslivet. Detta låter bra på papper, med högre kvalitet och att det ska hjälpa vår framtid, men leder bara till vagt och opersonligt stöd, med så kallade "strategier" som vi redan hört tidigare. Efter en termin anser dem också att studenter med funktionsnedsättningar ska klara av skolan utan stöd från "proffs mentorerna". Studiementorerna vi har idag går ej att ersättas eftersom deras arbetsuppgifter är individanpassade för studenten med  funktionsnedsättningar.

Anledningarna Studenthälsan vid LiU har gett ut är för att skapa en jämnare kvalitet av stöd, samtidigt som de nämner att fler och fler studerar med diagnoser och är i behov as stöd, men de får mindre pengar som täcker lärosätens merkostnader. 

Vi är besvikna över att detta beslutet tagits utan att vi drabbade fått någon information förrän EFTER beslutet tagits. 
Målet med insamlingen är att synliggöra vårt missnöje, och förhoppningsvis få studenthälsan och LiU att ändra sina riktlinjer.

Vi vill att beslutstagarna ska se deras beslut ifrån de funktionsnedsattas perspektiv, hur detta förändrar deras studiesituation och livskvalitet. 
 

Varför är det viktigt?

Det är viktigt eftersom detta kommer att försämra flertalet studenters behov av stöd vilket kommer leda till att studenter inte kommer ha en jämförbar situation med personer utan funktionsnedsättning. 
Linköping, Sverige

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Uppdateringar

2025-03-17 12:43:45 +0100

100 underskrifter nådda

2025-03-14 19:02:49 +0100

50 underskrifter nådda

2025-03-14 13:06:43 +0100

25 underskrifter nådda

2025-03-14 11:39:17 +0100

10 underskrifter nådda