Hoppa till huvudinnehåll

Till: Riksdagen

Inför åldersgräns för sociala medier – skydda ungas hälsa

Photo by Paul Hanaoka on Unsplash
Inför en strikt 15-årsgräns för användning av sociala medier, med effektivare kontroll av användarnas ålder.




Varför är det viktigt?

I dagens digitala samhälle är sociala medier en integrerad del av ungas vardag. Trots fördelar som att hålla kontakt med vänner och tillgång till information, finns det betydande risker kopplade till psykisk ohälsa, beroende och exponering för skadligt innehåll. Därför bör en strikt åldersgräns införas för användning av sociala medier, med effektivare kontroll av användarnas ålder.


Sociala medier och psykiskt ohälsa

Forskning indikerar att hög användning av digitala medier kan leda till sämre sömn, depressiva symtom och missnöje med den egna kroppen. Barn och unga upplever att de kan fastna i användandet på bekostnad av sömn, relationer och fysisk aktivitet. Detta framkommer i en kunskapssammanställning från Folkhälsomyndigheten och Mediemyndigheten .



Utsatthet för nätmobbning och farligt innehåll

Barn och unga rapporterar att de har utsatts för mobbning och hot på nätet, enligt nationella enkäter. Utan en strikt åldersgräns och bättre verifieringssystem kan unga lättare exponeras för olämpligt innehåll och farliga individer.


Att skydda barns och ungas psykiska hälsa, minska beroende och skydda dem från farligt innehåll bör en strikt åldersgräns införas för sociala medier. Den nuvarande gränsen på 13 år är ofta verkningslös eftersom den är lätt att kringgå. En striktare ålderskontroll, exempelvis genom BankID eller annan verifiering, skulle kunna förhindra att unga utsätts för de negativa effekterna av sociala medier. Det är samhällets ansvar att skapa en säker digital miljö för våra unga, där deras hälsa och välbefinnande prioriteras.





Sverige

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Uppdateringar

2025-04-04 13:25:39 +0200

25 underskrifter nådda

2025-04-02 22:37:06 +0200

10 underskrifter nådda