Hoppa till huvudinnehåll

Till: Sveriges riksdag och Regering

Gör Funktionsrättskonventionen till lag!

Sverige har gjort barnkonventionen till lag. Nu är det hög tid att göra detsamma med Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Regeringen kan inte välja att göra en konvention till lag och strunta i en annan. Vi kan inte vänta längre. 
 
Varför göra konventionen till lag? Politikerna ska garantera att våra rättigheter i konventionen förverkligas. Men i stället utesluts vi från att vara en del av samhället.  

Sverige backar. Våra rättigheter försämras i strid med konventionen. Det blir sämre när det är tänkt att bli bättre. Här är några exempel. Färdtjänsten begränsas, personlig assistans dras in och flera regioner tar ut avgifter på hjälpmedel. Det är svårt att flytta inom Sverige och få de stöd man behöver för att leva ett bra och självbestämt liv. Sverige kritiseras av FN för att vi bryter mot funktionsrättskonventionen varje dag. Sveriges löfte om att följa konventionen bryts gång på gång.  
 
Funktionsrättskonventionen ger oss rätt att fullt ut kunna utöva våra rättigheter och delta i samhället på lika villkor. Att göra den till lag ger oss rätt till: självbestämmande, utbildning och arbete, att slippa få vår integritet kränkt, att inte bli isolerade och exkluderade, att inte bli diskriminerade, stöd för att bli självbestämmande och delaktiga.  
 
Konventionen stärker också rättigheterna på andra områden, i andra konventioner. Eftersom funktionsrättskonventionen har ett intersektionellt perspektiv kopplar den ihop rättigheter som har med funktionsnedsättning att göra med rättigheterna på alla andra områden: kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning och ålder. 
 
För 17 år sedan ratificerade Sverige funktionsrättskonventionen. Två gånger har FN:s kommitté som granskar och övervakar hur väl länderna följer konventionen rekommenderat Sverige att göra funktionsrättskonventionen till lag – 2014 och 2024. FN säger att Sverige bör se över hur alla våra lagar lever upp till konventionen, att alla kommuner och regioner ska samarbeta för att följa konventionen samt göra det lättare att överklaga beslut som inte följer funktionsrättskonventionen. 
 
Det är dags att Sverige visar att vi är bra på mänskliga rättigheter. Allas rättigheter.

Varför är det viktigt?


ORGANISATIONER SOM STÅR BAKOM NAMNINSAMLINGEN ATT GÖRA FUNKTIONSRÄTTSKONVENTIONEN TILL LAG:
Riksorganisationen Unga Reumatiker, NUFT – Nätverket Unga För Tillgänglighet, Ung Cancer, Förbundet Unga Rörelsehindrade, Unga Allergiker, Svenska Celiakiungdomsförbundet (SCUF), FN-förbundet, Civil Rights Defenders, Raoul Wallenberg Institute of Human Rights, Independent Living Institute, Funktionsrätt Sverige, Reumatikerförbundet, Riksförbundet HjärtLung, Svenska Celiakiförbundet, Riksförbundet Sällsynta diagnoser, ILCO Tarm- uro- och stomiförbundet, Mun-& Halscancerförbundet, Afasiförbundet, Förbundet Blödarsjuka i Sverige, Schizofreniförbundet, Psoriasisförbundet, Föreningen för de Neurosedynskadade (FfdN), Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet (DHR), Funkibator, FIAN Sverige, Intressegruppen för Assistansberättigade (IfA), Verdandi, Antidiskrimineringsbyrån Stockholm Norr, Antidiskrimineringsbyrån Norra Skåne, Antidiskrimineringsbyrån Stockholm (Syd), Antidiskrimineringsbyrån Fyrbodal, Antidiskrimineringsbyrån Uppsala (ADU), Byrån mot diskriminering i Östergötland, Rättighetscentrum Norrbotten, Rättighetscentrum Västerbotten, Malmö mot Diskriminering, RFSU, Riksförbundet FUB, Svenska Downföreningen.

 
ORDLISTA
Ratificera – Regeringen beslutar sig att binda staten till den internationella överenskommelsen och ser över så den nationella lagstiftningen inte motsäger något i överenskommelsen. 

Fakultativt protokoll – Ett protokoll med kompletterande artiklar för att stärka rättigheterna i konventionen ytterligare. 

Inkorporera – Detta innebär att Sverige skulle göra en internationell överenskommelse (exempelvis funktionsrättskonventionen) till en del av den svenska rättsordningen.

Länkar

Uppdateringar

2023-06-08 21:21:19 +0200

1,000 underskrifter nådda

2023-06-02 15:39:28 +0200

500 underskrifter nådda

2023-05-31 12:53:53 +0200

100 underskrifter nådda

2023-05-30 17:11:40 +0200

50 underskrifter nådda

2023-05-30 15:27:19 +0200

25 underskrifter nådda

2023-05-30 13:46:09 +0200

10 underskrifter nådda